DIY – planten ecosysteem

DIY - Ecosysteem

Ongeveer 1 jaar geleden was ik met mijn moeder in Berlijn. We zijn toen naar het warenhuis KaDeWe geweest. Het warenhuis heeft verschillende afdelingen en zo ook een afdeling met huis accessoires. Op deze afdeling kwam ik iets super leuks tegen. Op een tafel stonden allerlei potten met daarin planten. Maar wat zo fascinerend was, is dat de potten allemaal waren afgesloten. Je kan de planten dus ook geen water geven. Ik wilde dit natuurlijk ook thuis. Ik heb wat onderzoek gedaan op internet en kwam er al snel achter dat dit helemaal niet moeilijk is om zelf te maken…

Wat is een ecosysteem?
Een ecosysteem is dus eigenlijk een klein ‘wereldje’ in een pot. Door de juiste elementen in de pot te doen, blijft het ‘wereldje’ leven. Zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Ik heb zelf 2 planten ecosystemen gemaakt en ik laat je graag zien hoe. Deze ecosystemen zijn superleuk om je huiskamer wat op te vrolijken en helemaal als je niet genoeg ruimte hebt voor een grote plant.

Benodigheden:

  • glazen pot met deksel – Supermarkt Deen €7,50
  • potgrond – Supermarkt Deen 10L €0,99
  • steentjes – Action €0,79
  • mos – Action €0,99
  • actieve houtskool – Tuincentrum €8,50
  • kleine plantjes – Tuincentrum €2

Stap 1
Maak de glazen pot goed schoon en strooi er een laag steentjes in. De steentjes zorgen ervoor dat het te veel aan water goed wordt afgevoerd.

Stap 2
Nu kun je de aarde bovenop het grind doen. Dit mag wat meer zijn dan de laag grind, ongeveer 4 tot 5 cm. Het belangrijkste is dat de plantjes met hun hele kluit in de aarde staan. 
Voordat je de aarde in de pot gooit, is het belangrijk dat je de actieve houtskool niet vergeet. Mix eerst de aarde met de actieve houtskool. De actieve houtskool zorgt ervoor dat het in de pot niet gaat schimmelen.

Stap 3
Nadat je de aarde een beetje hebt aangedrukt is het nu tijd om de plantjes te gaan planten. Haal de potjes van de plantjes en veeg het overtollige aarde van de wortels. Voordat je de plantjes gaat planten is het belangrijk dat je de wortels eerst in een bakje water laat rusten. Zo hebben de wortels genoeg water en weet je zeker dat ze niet zijn uitgedroogd. Maak met een lepel een kuiltje in het aarde en zet het plantje erin. Zorg ervoor dat het plantje goed stevig in de pot staat.

Stap 4
Wanneer alle plantjes in de pot zitten, kun je er eventueel nog wat mos of steentjes aan toevoegen.

Stap 5
Spuit met een plantenspuit nog een beetje water in de pot.

Stap 6
Nu je eigen planten ecosysteem af is kun je hem op een mooie plek in de kamer zetten. Hij houdt niet van teveel licht en warmte, maar ook niet van een te donkere plek. Sluit hem niet direct af. Laat je zelfgemaakte ecosysteem minstens één week ‘luchten’ en sluit hem daarna af. Als je ziet dat hij na een dag al helemaal aan het condenseren is kun je de dop er het beste weer af halen en hem nog wat langer open laten. Na een paar dagen kun je hem natuurlijk alsnog dichtdoen. 

Ét voila! Je bent klaar. Super makkelijk en simpel. Ik heb er meteen 2 gemaakt en over een paar dagen kan de deksel erop.

Ik ben benieuwd of jullie al een planten ecosysteem thuis hebben. Laat het mij weten in de reacties hieronder.

Let’s be friends! 
Wil jij geen enkele post meer missen?! Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en blijft altijd op de hoogte.

gehaakt mandje action

Gehaakt mandje van de Action

Blijven smeren…

weleda zwangschapsolie